Cloudmachine

Reviews Back on Land (2009)

 


FILE UNDER
Back On Land is de beste Nederlandse poprockrelease van dit jaar.
OOR
Nederlands verborgen trots. Atmosferische indiepop vol strijkers, piano en weemoed.
LEO BLOKHUIS
In een rechtvaardige wereld is Cloudmachine veel bekender dan nu. 'Safe Haven' is een hoogtepunt dat ik een half uur in de repeatstand kan beluisteren.  In California zit een oude rot in het muziekvak met met goeie oren die hoort dat Cloudmachine een geweldige band is. In Nederland heeft niemand het door...
TROUW/SASKIA BOSCH
Bijgestaan door de de veelgevraagde producer Oz Fritz (Tom Waits. Primus) heeft de band een derde cd afgeleverd die wordt gekenmerkt door een verfijnde instrumentatie. Melancholiek zonder somber te zijn, zoals een mistige lenteochtend. Het meeste indruk op 'Back On Land' maken de breekbare en emotionerende ballads.
LEEUWARDER COURANT/JACOB HAAGSMA
Gek genoeg is de Haarlemse groep Cloudmachine nog vrijwel onbekend, terwijl hun muziek een breed publiek aan zou kunnen spreken. Met deze derde cd lijkt het tij te keren. Voor de productie strikte de band rond songschrijver Ruud Houweling niemand minder dan de Amerikaan Oz Fritz, bekend van zijn werk met Tom Waits en Bill Laswell. In zijn enthousiasme betaalde de man zelf zijn vliegticket – van zijn gespaarde airmiles weliswaar. Hij gaf de liedjes een veelkleurig en gelaagd geluid mee, vol verrassingen in de arrangementen en toch transparant, warm en dynamisch. Let eens op het fraaie strijkersgeluid. De muziek houdt het midden tussen het geserreerde drama van Coldplay en bedaagde Americana, met een gerijpte plaat als gevolg.
MEDIAZINE
Soms struikel je wel eens over een plaat die je niet meer loslaat (..) omdat je het album steeds weer opnieuw beluistert en steeds nieuwe dingen hoort. De Nederlandse vijfmansformatie Cloudmachine nam producer Oz Frits in de arm (produceerde o.a. Tom Waits en Primus) en komt met het melancholische Back on Land, dat het de luisteraar niet gemakkelijk maakt. Pop of rock? Ruw of toch gepolijst? Fragiel of stevig? Alle elementen komen aan bod en zowel liefhebbers van Travis of Coldplay als liefhebbers van
het Belgische Novastar zullen deze door muziekgoeroe Leo Blokhuis bewierookte band kunnen waarderen. Kwaliteit van eigen bodem is in dit genre met een lampje te zoeken, maar zoek niet langer. Kom met Cloudmachine aan land.
HEAVEN
Groot in geluid. Cloudmachine kan zo de vergelijking met Coldplay en Muse zonder meer aan.
BUMA STEMRA MAGAZINE
Nederlands best bewaarde geheim in de popmuziek is de band Cloudmachine.
FRET
Elf mooie popliedjes lang weet Back On Land te boeien. De liedjes staan als een huis en ademen stuk voor stuk dezelfde melancholieke sfeer. Back On Land zou zo maar eens de doorbraak kunnen betekenen waar velen al zo lang op wachten.
MUSIC MAKER
Intens en eerlijk. Melancholische popmuziek in de stijl van Novastar, doet af en toe aan Radiohead in zijn vroege dagen denken. Nummers als Safe Haven, Grace en het prachtig kleine Spit Me out zijn indrukwekkend.

GLAMCULT
Producer Oz Fritz (onder andere Tom Waits en Primus), opnemen in Weesp, afmixen in Californië, een vleugel uit 1938 en een harmonium uit een oud klooster. Bandleider en liedjesschrijver Ruud Houweling haalt op deze derde alles uit
de kast. Met succes. Meer nog dan vroeger klinkt Cloudmachine hier melancholiek en gedreven. De band vertolkt veertig jaar popgeschiedenis zonder ouderwets te klinken. Houweling verstaat de kunst van het schrijven van zoete liedjes die toch zinderen van spanning. Voorbeeld? Het prachtige Fading Picture waarin Beatlesque samenzang en zorgvuldig gedoseerde rockuitbarstingen elkaar afwisselen.Tot in detail uitgekiende popliedjes, zwanger van emotie. Dat kun je gerust aan Houweling overlaten. Prachtige lenteplaat.

VIER STERREN
THEO PLOEG


3VOOR12/KEES VAN DALSUM
Ruud Houweling uit Zandvoort ontpopt zich steeds meer tot veelzijdig liedjesschrijver. Vorig jaar schreef de componist nog een nummer voor het debuutalbum van oud-Nightwish zangeres Tarja Turunen. Daarnaast heeft hij de muziek geschreven voor verschillende televisieseries, zoals de leadermuziek van de serie Verleden van Nederland van de VPRO-NPS. Op de nieuwe cd Back On Land van zijn band Cloudmachine toont Ruud wederom zijn veelzijdige kwaliteiten.

Daarbij is het meest verrassende lied 'Pirouettes on new legs', dat hij schreef in een droom. Met het instrumentale intermezzo bewijst hij ook klaar te zijn om filmmuziek te maken, zoals alleen de Franse componist Yann Tiersen (Le Fabuleux Destin d'Amélie Poulain en Goodbye Lenin) dat kan. Zonder dat het zwaar klassiek is, doet het zelfs een beetje denken aan de pianokunstenaar Frédéric Chopin. Het nummer had in ieder geval veel langer mogen duren dan de 1,08 minuten op de cd.

Pirouettes is het enige 'nieuwe' geluid dat Cloudmachine laat horen. De andere nummers komen overduidelijk van de hand van Ruud. De muziek doet soms denken aan de doorbraak-cd 'Hum of life' uit 2006. Dat is absoluut geen schande, want die plaat werd links en rechts bejubeld. Daarnaast is de zang van Ruud nergens mee te vergelijken en zodoende uit duizenden te herkennen.

Op Back On Land worden mooie ballades (Safe Haven, Sanctionary, Spit Me Out) afgewisseld met stevige poppareltjes die in de verte lijken op bijvoorbeeld Johan (We're Watching You) of Van Velzen (Things Are Going To Change). Of gewoon helemaal zoals Cloudmachine (de single Big Love, Grace, The Gold en Fading Picture, een van de beste nummers op het album).

HVT (HIFI Video Test magazine)
Beïnvloed door het vakmanschap van Neil Finn (Crowded House). Voor muziekliefhebbers die verder willen kijken dan wat de grote maatschappijen ons voorschotelen.
MARK VAN SCHAICK


28-03-09
PLATOMANIA
De heren bedienden de machine met fijnzinnig vakmanschap. Ruud Houweling weet meer dan eens een gevoelige snaar te raken, zoals in het prachtige Spit Me Out. Cloudmachine toont zich een Hollandse dijk die zeker klimaatbestendig is.
 

DUTCH PROGROCK PAGES
Back On Land, just as its predecessor Hum Of Life, again is a superb production from Dutch soil. The organic, warm and somewhat melancholic atmosphere has been created perfectly combining Houweling’s compositions, the band’s craftsmanship and an engineer extraordinaire. For all those out there leaning towards good songs and arrangements. The more you listen to this album, the more it grows on you!
MENNO VON BRUCKEN FOCK